Առողջ սննդակարգի նախապայմաններից է անհրաժեշտ բոլոր բաղադրիչների ապահովումն ու դրանց բալանսավորումը: Գաղտնիք չէ, որ ածխաջրերը, սպիտակուցները եւ անգամ ճարպերն անհրաժեշտ են մեր օրգանիզիմի առողջ կենսագործունեության համար: Սակայն կարեւոր է դրանց ճիշտ չափավորումը, որն ամեն մեկի համար կարող է տարբեր լինել՝ կախված մարմնի քաշից եւ օրգանիզմի առանձնահատկություններից:
Ստորեւ ներկայացնում ենք, թե որ մթերքը որքան ածխաջուր, սպիտակուց եւ ճարպեր է պարունակում:
Մթերք |
Սպիտակուցներ (գր.) |
Ճարպեր (գր.) |
Ածխաջրեր (գր.) |
Կկալ |
Սմբուկ |
0,6 |
0,1 |
5,5 |
24 |
Ճակնդեղ |
1,7 |
- |
10,8 |
48 |
Կանաչ լոբի |
4,0 |
- |
4,3 |
32 |
Կանաչ ոլոռ |
5,0 |
0,2 |
13,3 |
72 |
Դդմիկ |
0,6 |
0,3 |
5,7 |
27 |
Սպիտակ կաղամբ |
1,8 |
- |
5,4 |
28 |
Մանուշակագույն կաղամբ |
1,8 |
- |
6,1 |
31 |
Ծաղկակաղամբ |
2,5 |
- |
4,9 |
29 |
Կարտոֆիլ |
2,0 |
0,1 |
19,7 |
83 |
Կանաչ սոխ |
1,3 |
- |
4,3 |
22 |
Լոլիկ |
0,6 |
|
4,2 |
19 |
Սոխ |
1,7 |
- |
9,5 |
43 |
Գազար |
1,3 |
0,1 |
7,0 |
33 |
Վարունգ |
0,8 |
- |
3,0 |
15 |
Սպանախ |
2,9 |
- |
2,3 |
21 |
Կանաչ պղպեղ |
1,3 |
- |
4,7 |
23 |
Կարմիր պղպեղ |
1,3 |
- |
5,7 |
27 |
Մաղադանոս |
3,7 |
- |
8,1 |
45 |
Սխտոր |
6,5 |
- |
21,2 |
106 |
Ծիրան |
0,9 |
- |
10,5 |
46 |
Բանան |
1,5 |
- |
22,4 |
91 |
Գիլաս |
0,8 |
- |
11,3 |
49 |
Նուռ |
0,9 |
- |
11,8 |
52 |
Տանձ |
0,4 |
- |
10,7 |
42 |
Դեղձ |
1,0 |
- |
9,7 |
45 |
Խնձոր |
0,4 |
- |
11,3 |
46 |
Նարինջ |
0,9 |
- |
8,4 |
39 |
Սպիտակ հաց |
4,7 |
0,7 |
49,8 |
214 |
Բրինձ |
7,0 |
0,6 |
73,7 |
323 |
Հնդկաձավար |
12,6 |
2,6 |
68,0 |
329 |
Հատիկավոր լոբի |
22,3 |
1,7 |
54,5 |
309 |
Ոլոռ |
23,0 |
1,2 |
53,3 |
303 |
Տավարի միս |
18,9 |
12,4 |
- |
187 |
Անյուղ խոզի միս |
16,4 |
27,8 |
- |
316 |
Հավի միս |
20,8 |
8,8 |
0,6 |
165 |
Ձու |
12,7 |
11,5 |
0,7 |
157 |
Պնդուկ |
16,1 |
66,9 |
9,9 |
704 |
Նուշ |
18,6 |
57,7 |
13,6 |
645 |
Ընկույզ |
13,8 |
61,3 |
10,2 |
648 |
Գետնանուշ |
26,3 |
45,2 |
9,7 |
548 |