Առողջ սննդակարգի նախապայմաններից է անհրաժեշտ բոլոր բաղադրիչների ապահովումն ու դրանց բալանսավորումը: Գաղտնիք չէ, որ ածխաջրերը, սպիտակուցները եւ անգամ ճարպերն անհրաժեշտ են մեր օրգանիզիմի առողջ կենսագործունեության համար: Սակայն կարեւոր է դրանց ճիշտ չափավորումը, որն ամեն մեկի համար կարող է տարբեր լինել՝ կախված մարմնի քաշից եւ օրգանիզմի առանձնահատկություններից:

Ստորեւ ներկայացնում ենք, թե որ մթերքը որքան ածխաջուր, սպիտակուց եւ ճարպեր է պարունակում:

 

Մթերք

Սպիտակուցներ (գր.)

 Ճարպեր (գր.)

Ածխաջրեր (գր.)

Կկալ

Սմբուկ

0,6

0,1

5,5

24

Ճակնդեղ

1,7

-

10,8

48

Կանաչ լոբի

4,0

-

4,3

32

Կանաչ ոլոռ

5,0

0,2

13,3

72

Դդմիկ

0,6

0,3

5,7

27

Սպիտակ կաղամբ

1,8

-

5,4

28

Մանուշակագույն կաղամբ

1,8

-

6,1

31

Ծաղկակաղամբ

2,5

-

4,9

29

Կարտոֆիլ

2,0

0,1

19,7

83

Կանաչ սոխ

1,3

-

4,3

22

Լոլիկ

0,6

 

4,2

19

Սոխ

1,7

-

9,5

43

Գազար

1,3

0,1

7,0

33

Վարունգ

0,8

-

3,0

15

Սպանախ

2,9

-

2,3

21

Կանաչ պղպեղ

1,3

-

4,7

23

Կարմիր պղպեղ

1,3

-

5,7

27

Մաղադանոս

3,7

-

8,1

45

Սխտոր

6,5

-

21,2

106

Ծիրան

0,9

-

10,5

46

Բանան

1,5

-

22,4

91

Գիլաս

0,8

-

11,3

49

Նուռ

0,9

-

11,8

52

Տանձ

0,4

-

10,7

42

Դեղձ

1,0

-

9,7

45

Խնձոր

0,4

-

11,3

46

Նարինջ

0,9

-

8,4

39

Սպիտակ հաց

4,7

0,7

49,8

214

Բրինձ

7,0

0,6

73,7

323

Հնդկաձավար

12,6

2,6

68,0

329

Հատիկավոր լոբի

22,3

1,7

54,5

309

Ոլոռ

23,0

1,2

53,3

303

Տավարի միս

18,9

12,4

-

187

Անյուղ խոզի միս

16,4

27,8

-

316

Հավի միս

                    20,8

8,8

0,6

165

Ձու

                    12,7

11,5

0,7

157

Պնդուկ

                    16,1

66,9

9,9

704

Նուշ

                    18,6

57,7

13,6

645

Ընկույզ

                    13,8

61,3

10,2

648

Գետնանուշ

                    26,3

45,2

9,7

548